09
Eki

Pırlanta Borsası mı Kurulacak?

Kıymetli taşlarda yüzde 20’lik ÖTV’nin kaldırılarak, yerine yüzde 18 KDV getirilmesine sektör de onay verdi
Elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir ve inci gibi kıymetli taşlardan katmadeğer vergisi (KDV) alınması için sunulan yasa teklifine Türk kuyumcular ve pırlanta firmalarından da destek geldi.

Milliyet’in haberine göre, İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Muhammed Ali Şengül, Türkiye’de kıymetli taş üreticilerine ihracatta yüzde 20 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulandığını anımsatarak, “Bu vergi ihracatta büyük sıkıntı yaratıyordu. Yurtdışındaki rekabet gücümüzü azaltıyordu. Biz ÖTV’nin kaldırılıp yerine yüzde 18 KDV getirilmesini istiyorduk. Bu nedenle yasa teklifini destekliyoruz” dedi.
Pırlantalı taşlardan yurtiçinde vergi alınmamasının bugüne kadar hep eleştirildiğine de işaret eden Şengül, “Bu alanda rekabet ettiğimiz ülkelerde ÖTV olmadığı için önümüze geçiyorlar. ÖTV’nin kaldırılıp yerine KDV’nin getirilmesi iç piyasaya zarar vermeyecek. Ürünlerin maliyetini de etkilemez. Ayrıca Maliye’nin vergi toplamasını da kolaylaştıracaktır” diye konuştu.

‘Tasarıda eksiklik var’

Şengül, ithalata dayalı sektörlerle de karşılaştırılmamaları gerektiğini vurgulayarak, Türk kuyumculuk sektörünün dünyada istihdam ve bilgi açısından ilk üç ülke arasında yer aldığını hatırlattı.

Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner ise, kanunun çıkarılmasını Türkiye’deki Altın Borsası bünyesindeki Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası’nın çalışabilir duruma getirilmesi için istediklerini belirtti. Güner, şunları söyledi:
“Borsaya gelen üründen KDV alınmasın, eğer yurtiçinde satışa sunulursa alınsın istiyoruz. Ama şu haliyle kanunda küçük bir ayrıntı eksikliği var. Borsadan dışarı çıktığı zaman KDV istiyor. Biz yerel piyasaya satıldığı zaman KDV olsun diyorduk. İstanbul elmas borsasının, Belçika ve İsrail’e rakip olmasını istiyoruz. Ama yasanın bu haliyle bunu gerçekleştirmek zor olacak. Biz ihracatı artırma ve yurtdışına katmadeğerli ürün satma peşindeyiz.”

‘Takıda fiyatları artırmaz’

Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, yeni yasanın ihracat tarafını olumlu etkileyeceğini belirterek, şunları kaydetti: “Katmadeğerli ihracatımız yükselir. Ancak Türkiye’de büyük firma ve markalar faturalı çalışıyor. Küçük firmalar fatura kullanmıyor. Onlar faturalı yaşama geçmezse haksız rekabet devam eder. Dünyada pırlanta, taş olarak KDV’siz alınıp satılıyor. Mücevher haline gelince işçilik ve karından KDV alınır. Bu yasa Türkiye’de sektörü kayıt altına alır. Yasayı olumlu buluyorum. Yüzde 20 ÖTV kaldırılıyor, yüzde 18 KDV getiriliyor. Bu son tüketici fiyatını da artırmayacağı gibi yüzde 2 oranında ucuzlama sağlar.”